20 Temmuz 2012 Cuma

Çocuklara Diş Fırçalamasını Sevdirmenin 10 Yolu



Ağaç yaşken eğilir... Bu özdeyiş tüm eğitim hayatında olduğu gibi ağız ve diş sağlığının önemini kavramada da geçerlidir. Bu yüzden çocuklarımızın ağız ve diş sağlığının bakımı ile ilgili alışkanlıkları küçük yaşta öğrenmeleri önemli olmaktadır. Onlara bu alışkanlıkları kazandırmak ağız ve diş sağlığı ile ilgili onları bilinçlendirmek için ailelerin izleyecekleri basit uygulaması kolay 10 yol var:

10. Öncelikle düzenli bir diş muayenesi takvimi (tüm aile bireylerinin gideceği) düzenleyin. Böylece çocuklar düzenli olarak diş kontrollerine gitmeleri gerektiğini öğrenirler.

9. Güzel gülüşlerinizin olduğu aile fotoğraflarınızı çekin ve onları çocukların da görebileceği yerlere koyun.

8. Mutlaka bir akşam tüm aile birlikte dişlerinizi fırçalayın.

7. Şekerli sakızları ve diğer şekerli ürünleri içinde xylitol bulunan sakızlarla ve daha sağlıklı ürünlerle değiştirin.

6. Diş hekiminizin anlattığı şekilde diş ipini çocuğunuza anlatın onun yanında dişlerinizi diş ipi ile de temizleyin. 

5. Çocuğunuzun ortodontik diş kontrollerini planlayın. Mutlaka en az 7 yaşında ortodontik kontrol için diş hekiminize baş vurun.

4. Çocuğunuzla beraber bütün bir elmayı (ayrı ayrı elmalar) ısırın ve elmadaki ısırık izlerini karşılaştırın. Sağlıklı dişler sayesinde elmaları böyle kolaylıkla ısırabildiğimizi anlatın.

3. Yaklaşık 2 dakika süren bir çocuk şarkısı bulun (Pepee'nin şarkıları olabilir :) ) şarkıyla birlikte çocuğunuzun dişleri fırçalamasını sağlayın. Böylece çocuğunuz şarkının bitmesiyle fırçalamayı bitirir ve fırçalamanın ne kadar sürmesi konusunda istemsiz olarak bir alışkanlık edinmiş olur.

2. Çocuğunuza ilgi çekici renkli (üzerinde sevdiği kahramanların bulunduğu) fırçalar alıp diş fırçalamayı onun için cazip hale getirin.

1. Hekiminizin anlattığı gibi zamanı geldiğinde fırçaların değişmesi gerektiğini çocuğunuza anlatın. Yeni diş fırçası almaya birlikte gidin ve fırça seçimini ona bırakın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder