17 Temmuz 2012 Salı

Görevimiz Tehlike: Kanalda Kırılan Eğeyi Çıkarmak

Endodontik tedavilerde kanal içerisinde eğe kırılmaları klinisyenlerin az da olsa karşılaştıkları bir durum olabiliyor. Çoğu zaman da eğeyi kanal içerisinden çıkarmak gözümüze zor geliyor. Bununla beraber birçok vakada eğeleri kanal içerisinden çıkarmak sanıldığı kadar zor olmamakta. Sıklıkla takip ettiğim The EndoBlog sitesinde sağ üst birinci molar dişin mezyobukkaldeki ikinci kanalın (4.kanal) servikal bölgesinde kırılan eğenin çıkarılmasıyla ilgili bir vaka paylaşılmış. Tabii ki burada eğenin kanal içerisindeki kırılma yeri önemli de olsa, pratiklik açısından en azından klinisyenlere koronal kısıma yakın bölgedeki eğelerin çıkarılmasında yol gösterici bir vaka olarak karşımıza çıkıyor.

Bu vakada hastanın üst sağ birinci molar dişindeki ikinci mezyobukkal kanalda eğe kırılmış. Eğe aşağıdaki filmde görüldüğü gibi kanalın koronal üçlüsünde kırılmış.


 Hekim ayrıca bu sitede sıklıkla bahsettiği gibi mikroskop da kullanarak koronalden kırılan eğenin iyi bir görüntüsünü elde ediyor.


Hekim buradaki amacın öncelikle eğeye kesinlikle dokunmadan eğenin etrafındaki dentin dokusunun kaldırılarak eğenin hareketlenmesine izin vermek, daha sonra da eğeyi ultrasonik titreşimlerle hareketlendirilerek kanaldan çıkarmak olduğunu belirtiyor. Bu yüzden öncelikle eğenin etrafındaki dentin dokusu ultrasonik aletler ile 2-3 mm kaldırılıyor ki eğe daha sonra tekrar uygulanacak olan vibrasyonla hareketlenip kanaldan çıkabilsin. Bu aşamada dentin kaldırılırken eğeye dokunmamak çok önemli çünkü eğeye dokunulduğunda eğenin koronal parçası kırılıp çıkarılma işlemi güçleşebilir. Eğeye dokunulmadan çevredeki dentin bir miktar kaldırılıyor. Çevresinden 2-3 mm dentin kaldırılan eğenin en apikal kısmına ultrasonik uç yerleştirilerek eğeye titreşim veriliyor ve alet kolayca kanaldan çıkarılıyor.


Eğe çıkarıldıktan sonra dişten çekilen film de kanalın etrafında açılan 2-3 mm alan rahatlıkla görülmekte.


Her ne kadar kırılan aletin kanal içerisindeki yeri önemli olsa da bu vakadaki gibi koronal kısma yakın kırılmalarda bu tip tedaviler klinisyenler için uygulanması basit ve kolay bir yöntem olarak ortaya çıkmakta. Tabii bu uygulama yapılırken eğenin çevresindeki dentin çok dikkatli bir şekilde açılmalı. Preparasyon yapılırken eğeye dokunulmaktan kaçınılmalı ayrıca genişletilme yapılırken perforasyon riski her zaman göz önünde tutulmalıdır.

Kaynak: http://www.theendoblog.com/2009/07/removing-broken-endodontic-file.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder