7 Temmuz 2012 Cumartesi

Klinik İpucu: Kırık Köklerin Tespitinde Klinik İpuçları

Klinik açıdan kök kırıklarının teşhisi çoğu zaman zor olmaktadır. Diş hekimleri açısından köklerdeki bu kırıkların tespiti, tedavinin diş çekimi olması nedeniyle önemlidir. Günümüzde hastaların ağız ve diş sağlığı hakkında bilinçlenmesiyle, tedavisinin diş çekimi olan bu tip vakalarda hastaya kök kırıklarının varlığının klinik olarak gözlenen semptomlarla anlatılması oldukça önem kazanmaktadır. Bu yüzden aşağıda kök kırıklarında gözlenen en temel ayırt edici klinik semptomları paylaştık.


Kök kırıklarında gözlenen semptomlar:


1. J-şeklinde oluşmuş ya da geniş lateral lezyonlar


2. Derin ve dar periodontal cep oluşumu


3. Kökün kırık alanına komşu marjinal kenarda şişlik oluşması


4. Bu şişliğin antibiyotik kullanımına rağmen geçmemesi


www.theendoblog.com sitesinde bu kırıkların tespiti ile ilgili bir vaka paylaşılmış.


Bu vakada hastanın sol alt birinci büyük azı dişinin marjinal kenarında antibiyotik kullanımına rağmen geçmeyen şişlik görülmektedir. Hasta birkaç gün boyunca antibiyotik kullandığını belirtmiş. Bununla beraber hekim hastaya kullandığı antibiyotikleri klindamisin ile değiştirip kullanmasını söylemiş. 




Hasta birkaç gün klindamisin kullanmasına rağmen şişlik geçmemiş. Bu aşamada hekim şişliğin kök kırığından oluştuğundan emin olduğunu belirtiyor. Hekim ayrıca bu aşamada eğer şişliğin endondontik ya da periodontik bir olaydan kaynaklansaydı kullanılan antibiyotiklerin şişliği iyileştireceğini açıklıyor.




Bu bölgeden alınan röntgende ise sol alt birinci büyük azı dişin distal kökünde marjinal kenarda oluşmuş şişlik ile komşu bölgede lateral bir lezyon olduğu gözlenmekte. Tüm bu semptomlarla beraber hastaya kökündeki kırık nedeniyle dişin çekilmesi gerektiği anlatılmış ve diş çekimi gerçekleştirilmiş.


Kök kırıklarının tespiti; sonucu çekim olabilecek bir vakada yanlış yere koruyucu tedavi uygulanıp hastaya hem maddi açıdan hem de zaman açısından sorun oluşturmamak açısından önemlidir. Bu yüzden özellikle diş etinin marjinal kenarında antibiyotik kullanımında dahi geçmeyen şişlik varlığında kök kırığının sorgulanması klinisyenlerin başarısı için önemli olmaktadır.


Kaynak: http://www.theendoblog.com/2010/08/clinical-clues-for-identifying.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder